Nydølinger preget verdens største orienteringstafett i helgen

Selv om det ikke ble seier, var o-løpere fra Nordre Aker med å sette et burgunder preg på verdens største orienteringsstafett, Jukolan Viesti, som i år gikk noen få mil utenfor Helsinki, ved Borgå, denne helgen.

Gode prestasjoner og gode opplevelser; da smiler Nydalens løpere i Jukolan. Fr v. Alice Hugosson, Anna Ulvensøen, Helena Karlsson og Anne Margrethe Hausken Nordberg. Foto: Sverre Turter Sandvold/Nydalens Skiklub

Av Sindre Langaas, Kommunikasjonsansvarlig Nydalens Skiklub

Med 1450 damelag med fire løpere og 1700 lag i åpen klasse med sju løpere var det ca 18 000 løpere i aksjon i løpet av helgens stafetter samt ca 10 000 supporters. Og selv om majoriteten av lagene nok kan kategoriseres som mosjonistlag, der f eks Helsinkis taxisjåfører stiller flere lag, så er kampen framme i teten den vassest mulige. Litt som Holmenkollstafetten her i Norge med andre ord.

Den lokale klubben bredde- og eliteklubben Nydalens SK stilte med fire lag i begge klassene. Som så ofte før var nydølingene, særlig gjennom førstelagene, med å sette burgunder farge på stafettene, og i år særlig gjennom damene.

Nydalens rutinerte damestjerner viste nok en gang at de holder verdensklasse. Klubbens skiorienteringsverdensmester Anna Ulvensøen demonstrerte at hun behersker kunsten det er å løpe førsteetapper uten ski på beina, og kom inn ca et minutt bak ledende lag på en 14. plass.

Grefsenbosatte Alice Hugosson plukket tid og plasseringer på 2. etappe, og kunne sende landsmanninnen Helena Karlsson ut som andre løper, mindre enn halvminuttet bak den sveitsiske storstjernen Sabina Aeberesold som løper for IFK Göteborg.

Kun to plasser etter fulgte nydølingen Pia Young Vik som pga. studier i Uppsala internasjonalt springer for Uppsala-klubben OK Linné. Helena, som selv beskrev at hun nærmest løp «joggende» tapte litt tid til IFK Göteborgs løper og en plass, men kunne med tredjeplassen sende superveteran Anne Margrethe Hausken Nordberg ut i en utmerket posisjon.

Kun sekundet bak Helena vekslet en annen OK Linné-nydøling, Oda Scheele, også hun studerende i Uppsala nå. Sisteetappen gav publikum all den spenning man kunne tenke seg, om man ser bort fra Sara Hagström i IKF Göteborg som tidlig utvidet sitt forsprang til de andre lagen og relativt lett sikret IFK Göteborg årets andre prestisjeseier, etter Tiomilaseieren i mai.

Etter en noe beskjeden start, fikk Hausken opp dampen i andre halvdel av etappene og hadde en sølvpeng innen rekkevidde. Men noen småirriterende sleiver gjorde at både den og pallen røk, og det ble samme plassering som i fjor – fem. Den løperen – bak Hagström – som derimot klarte å holde hodet kaldest på slutten var Pia og Odas klubbvenninne Johanna Ridelfeldt, og sikret med det andreplassen til Uppsalaklubben og de to Nordre Aker-løperne.

I åpen klasse var også Nydalens herreløpere ganske fint med i teten gjennom nattens ulike etapper, men aldri på samme nivå som klubbens damer. Etter fine forseringer av bl.a. Sindre Østgulen Deisz, Jon Aukrust Osmoen og klubbens tyske VM-deltager Bojan Blumenstein ble det en meget sterk 14. plass til slutt.

Også i åpen klasse var en Nydals-eksport til OK Linné med på å prege stafetten. VM-klare Lukas Liland, som også han studerer i Uppsala, hadde fått oppdraget å løpe siste etappen i et lag tettpakket av internasjonale stjerner. Og da Liland gikk ut i tet på sisteetappe, med en ledelse på nesten tre minutter, var sjansene gode for en seier. Men IK Stora Tunas Emil Svensk gjorde et ambisiøst forsøk på å ta igjen Lukas for å klare klubbens fjerde seier på rad i Jukolan Viesti.

Da det gjenstod 5 av de 15 kilometerne på sisteetappen hadde han klart å løpe inn Lukas ledelse. De resterende postene valgte Svensk så i beste Northugstil og ligge på rygg, for så å sette inn et avgjørende rykk ut fra nest siste post som ikke Liland fra Korsvoll makte å svare på. Med ble det sølv også til Lukas, som for Young Vik og Scheele.