Hvorfor har vi fri den 1.mai?

For de fleste har det blitt en selvfølge å ha fri den 1.mai, for det er jo tross alt en fridag, men hva er bakgrunnen for denne fridagen og hva handler egentlig 1.mai om?

Det hele ble startet av arbeidere som valgte å ta tak og demonstrere ute i gatene for å få bedre vilkår i deres arbeidsdag. Kravet de stilte var å få innfridd åttetimers arbeidsdag, åtte timer med frihet og åtte timer med hvile. Dette oppstod i USA 1. mai 1886 og ble en anerkjent bevegelse verden rundt.

Siden 1890 har 1.mai blitt feiret som en fridag og anses som en internasjonal kampdag. Dagen ble derimot ikke markert som en offentlig høytidsdag og fridag i våres kalendere før i 1947.

Dagen går ut på å minne de som startet denne bevegelsen, da flere av demonstrantene ble dømt til døden for å ha blitt utpekt som fiender av staten. Vi minner viktigheten av solidaritet, felleskap og trygghet i arbeidernes dag. En kamp for frihet. 1.mai har hatt og har en stor betydning i hvilken retning vi velger å gå.

Del gjerne din feiring av dagen med å dele et bilde på Instagram med #destinasjonnydalen, så får vi kanskje delt feiringen videre.

Gratulerer med 1.mai!