Hjelper straffedømte tilbake til hverdagen

I Grefsenveien 26 finner du sykkelverkstedet «Red Bike», Elsykkelbutikken og kaféen, Røverkaffe. Der jobber mennesker som har vært tidligere kriminelle for å komme seg tilbake til hverdagen og arbeidslivet.

Gjengen fra Nettverk Arbeid hadde stand utenfor Torgbygget denne uka for å tilby folk å prøvekjøre elsykler.
Gjengen fra Nettverk etter soning hadde denne uka stand utenfor Torgbygget hvor man kunne få prøvekjøre el-sykler.


Oslo Røde Kors har et eget tilbud til tidligere straffedømte. Det heter Nettverk etter soning og hjelper løslatte å få seg, og beholde, en vanlig jobb. Frivillige fra Røde Kors hjelper en-til-en.

– Vi er ikke profesjonelle på dette, men mennesker som ønsker å sette oss inn i den straffedømtes situasjon og hjelpe så godt vi kan. Vi har et ganske godt overblikk over ulike veier til jobb og har kontakter inn hos flere firmaer i Oslo-regionen, forteller Jan Briseid, koordinator El-sykkelbutikken. 

Sykkelverksted, elsykkebutikk og kafé 

I lokaler i Grefsenveien 26 er det et sykkelverksted hvor tidligere straffedømte, med noe forkunnskap innen mekking, kan få verdifull arbeidstrening som igjen kan brukes som et springbrett til jobb i en ordinær sportsbutikk eller sykkelverksted.

I elsykkelbutikken vil straffedømte kunne få arbeidspraksis i salg, kundemottak og -behandling, kunnskap om elsykler og reparasjon/vedlikehold, og inngå i team med andre. 

– Vi har også en egen kafe i våre nye lokaler. En koselig, helt vanlig kafe som betjener kunder fra området. Her kan straffedømte få verdifull arbeidstrening som kan brukes som et springbrett til jobb i servicebransjen eller andre sektorer. Verdifull erfaring innen kundebehandling, service og stabilitet er alltid verdifullt i prosessen mot ordinær jobb.

Hadde ikke vært der vi er i dag

Dette er et sitat fra et par: 

– Vi var dypt inne i rusmiljøet. I dag er begge i fast jobb, har tre barn og er endelig gjeldfrie. Hadde det ikke vært for Nettverk etter soning, hadde vi aldri vært der vi er i dag.

Sitat fra Øyvind Johansson: 

– Jeg har slitt med rus halve livet. Ble så tipset om Nettverk etter soning av en kompis, og ble etter hvert deltager der. Har vært alfa omega og betydd en masse for meg. Noe å gå til hver dag, mestring, et trygt nettverk, sosialt og mange gode folk rundt meg.


Vi anbefaler varmt å gå innom en tur! 

Åpningstider:
Mandag 10:00-18:00
Tirsdag 10:00-18:00
Torsdag 10:00-18:00
Fredag 10:00-16:00
Lørdag 10:00-15:00