Fra grå parkeringsplass til grønne boliger og kontorer i Nydalen

Forrige uke markerte Avantor en milepæl i Nydalens historie med den offisielle åpningen av Vertikal Nydalen. Det som en gang var en grå parkeringsplass har blitt til et miljøbygg og et torg som vil gi mer liv til bydelen.

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Under åpningsseremonien av Vertikal Nydalen 25. april, samlet rundt 200 mennesker seg til omvisning og introduksjon av bygget. Torget foran Vertikal Nydalen var for første gang fylt med folk.

Bygget er bygget av Skanska, og tegnet av det anerkjente arkitektkontoret Snøhetta. Prosjektet har handlet om å finne innovative løsninger, og de har klart å reise et bygg med naturlig ventilasjon som er selvforsynt med energi. En viktig del av utbyggingen har også vært å gjøre den grå parkeringsplassen i Nydalen om til noe verdifullt for nabolaget.

– Vi er heldige som har fått jobbe med en så modig kunde som Avantor, som har vært villig til å ta mange risikoer med oss, sa Kjetil Trædal Thorsen, arkitekt og Snøhetta-grunnlegger på åpningen.

Vertikal Nydalen består av to tårn, hvorav det høyeste har 18 etasjer med 40 leiligheter fra 8. til 18. etasje som alle tilbyr en spektakulær utsikt over byen. De lavere etasjene huser moderne kontorlokaler og et møteromssenter. I første etasje er den italienske restauranten Crudo åpen for nabolaget med både innendørs restaurant og uteservering.

Eiendomsutvikleren Avantor er svært fornøyd med åpningen av signalbygget. Avantor har utviklet Nydalen siden 1980-tallet. Da var området fortsatt svært preget av tidligere tung industri. Nå er Nydalen et moderne bydelssentrum med urbane kvaliteter og nærhet til naturen.

– Vårt mål er at alle skal trives i Nydalen. Vi har jobbet med å transformere dette området til et levende sentrum for alle i mange år, og vi har ingen planer om å stoppe nå, forteller Øystein Thorup administrerende direktør i eiendomsselskapet Avantor.

– Neste skritt er å gjøre uteområdet klart for sommeren med planter og lekeapparater slik at torget kan bli en samlingsplass for både voksne og barn, sier Thorup.