Fra ansiktsmaling til fag og stor konsert: Slik blir den grønne bydelsdagen i Nordre Aker!

Bydel Nordre Aker lover en svært innholdsrik dag den 14. september, både for unge og gamle, og enten man vil leke, underholdes eller fordype seg i lokal byutvikling.

Tekst og foto: Karl Andreas Kjelstrup
Artikkel er publisert i Nordre Aker Budstikke

Brikkene begynner for alvor å falle på plass for Grønn bydelsdag i Nordre Aker, lørdag 14. september. Før sommeren kunne vi fortelle at bydelsdagene gjenoppstår, etter mange år, denne gangen i grønn drakt. Arrangører er Bydel Nordre Aker gjennom tilskudd fra nabolagsprogrammet i Miljøhovedstadsåret, sammen med eiendomsutvikler Avantor og Handelshøyskolen BI.

— Sett av hele dagen allerede nå. Det blir et innholdsrikt program, med alt fra ansiktsmaling og byttebod, til faglig messe og foredrag om byutvikling, til stor konsert på torget om kvelden, inviterer arrangørene.

Gir frivilligheten en scene

Brita Mikkelsen i Bydel Nordre Aker inviterte gjennom Nordre Aker Budstikke i mai lag og foreninger til å melde seg for å få stå på stand og presentere seg under bydelsdagene. Responsen har vært veldig god, kan hun fortelle.

– Turgrupper, kommunale instanser, frivillige lag og foreninger, hagelag og friluftsorganisasjoner har meldt seg på, og vil ha stands og aktivitetsposter på torget. Men det er fortsatt litt plass dersom flere vil være med, sier Mikkelsen, og oppfordrer slengere til å melde seg raskest mulig til brita.mikkelsen@bna.oslo.kommune.no.

– Dette er en fin anledning for folk å bli kjent med det som rører seg i bydelen, og synliggjøre den brede frivilligheten, legger hun til.

Bilfritt på torget

Grønn bydelsdag vil foregå på og rundt Gullhaug torg, midt i Nydalen. Nydalsveien stenges for biltrafikk denne dagen, og alle serveringsstedene i Nydalen flytter ut på plassen. Der blir det også rigget til stor scene, hvor det blir aktivitet hele dagen.

Det hele åpnes med apell på scenen fra bydelsutvalgsleder Per H. Christiansen klokka 12, før det blir trylleshow med Davido, danseshow, og konserter med lokale kor, orkestre og band. Også Oslos miljømaskot Tigra kommer. I tillegg blir det ansiktsmaling for de minste.

På plassen settes det opp et ombruksbibliotek i samarbeid med Renovasjonsetaten og Deichmanske bibliotek i Nydalen. Her kan du komme med en bok du har lest, og bytte den til en ny. Dagens konferansier blir BIs kommunikasjonsdirektør og forfatter Yngve Kveine.

Åpent hus hos Avantor

Hos Avantor i Nydalsveien 28 blir det messehall der utbyggerne i området viser frem prosjektene sine og hva som vil skje i Nydalen fremover. Sammen med Avantor vil OBOS, Norwegian Property, Selvaag Eiendom, Storebrand Eiendom, Veidekke Eiendom og Solon være representert.

Det faglige programmet vil ha tema «Med dagens byutviklingspraksis, hvordan sikrer vi reelt bærekraftige prosjekter og byer?».

Foredragsholdere er Avantor-sjef Øystein Thorup, Elin Børrud (NMBU), Per Gunnar Røe (UiO), Gro Sandkjær Hansen (Oslo Met), Cecilie Staude (BI), «bydoktor» Erling Fossen, Anders Nohre-Wallden (Grønn Byggallianse), og Naomi Ichihara Røkkum (Norsk Eiendom).

– Vi ønsker medvirkning og kommunikasjon med innbyggerne. Dette er en fin arena der innbyggerne og utviklerne kan møtes til dialog om den lokale byutviklingen, sier Stine Gundersen i Avantor.

Stor konsert

Både det faglige programmet hos Avantor, og det familievennlige på Gullhaug torg varer fra klokken 12 til 18, før det blir omrigg på scenen.

Klokka 20.00 braker det nemlig løs med konserter. Først ut er Emir, som utgjør den ene halvdelen av den bergenske hip hop-acten Sushi x Kobe. Han vant urban-kategorien under årets Spellemann og er klar for å lage fest i Nydalen.

Klokka 22.30 går Kakkmaddafakka på scenen. Indierockbandet fra Bergen er omtalt som et av Norges aller beste liveband, og har turnert verden rundt. De har de siste årene fylt Rockefeller og Sentrum Scene flere ganger.

Det er Avantor og BI som betaler for scenerigg og kveldskonsertene. Handelshøyskolens rektor synes det er hyggelig å være med på å skape liv i Nydalen.

– BI er stolte av å kunne være med å gi lokalbefolkningen i Nordre Aker og våre egne studenter en dag spekket med interessant innhold som kulminerer med konsert på kvelden. Slike møteplasser er viktige og binder oss sammen, sier BI-rektor Inge Jan Henjesand.

– Bærekraft er ett av våre viktigste fokusområder på BI. Det skal gjennomsyre både undervisning og egen praksis. Vi er blant annet sertifisert som Miljøfyrtårn og har bier på taket, legger han til.

Følg arrangementet på Facebook

Les mer